המכללה האקדמית הרצוג - תנ"ך

תנ"ך

תואר שני בתנ"ך

הוראת תנ"ך ופרשנותו בגישה רב תחומית

החוג לתנ"ך במכללת הרצוג שליד ישיבת הר עציון, נושא כבר למעלה משלושים שנה את דגל לימוד התנ"ך והוראתו בחינוך הדתי בארץ. רוחה של מהפכת התנ"ך שנולדה ושהתפתחה מעל הררי עציון יצרה מפעלי ענק כימי העיון בתנ"ך בקיץ, ערבי לימוד בבתי מדרש בכל רחבי הארץ, כתב העת היוקרתי מגדים ועוד. אלפי הנשים והגברים, שנחשפו למהפכה זו הם שגריריה ושליחיה במערכת החינוך הדתי, ובחיזוק  האהבה לתנ"ך בארץ.

לימודי התואר השני בהוראת התנ"ך ופרשנותו מהווים קומה נוספת והתפתחות בעלת משמעות במהפכה זו, ובהגברת תהליך הלמידה המקצועית בתחום המהווה ציר מרכזי בלימודי היהדות בכל מוסדות החינוך.

לימוד התנ"ך ופרשנותו לאורך הדורות הוא רב-תחומי במהותו: הספרות התלמודית, המדרשית וההלכתית מתבססות על פסוקי המקרא, יונקות מן התנ"ך ומפרשות אותו. לימוד התנ"ך עצמו מבוסס על ניתוח ספרותי של פרקי הלימוד, על הכרת הריאליה וההיסטוריה של תקופתו, על הכרת המקומות שבהם התרחשו המאורעות המתוארים בו, ועל הכרת עולם המחשבה שבו התרחש המפגש שבין עולמו הרוחני של התנ"ך ובין הפילוסופיה הכללית. בדורות האחרונים נוספו לכך היבטים פרשניים חדשים כמו: השתקפות המקרא בספרות, בשירה, באומנות, בקולנוע ובתיאטרון.

הלומדים בתכנית ילמדו בעיון פרשיות מן המקרא וירחיבו את היכרותם עם התחומים הרבים הנושקים לפרשנות המקרא הקלאסית וירחיבו את אופקיהם בפרשנות הרב-תחומית המגוונת

לימודי התואר השני מתנהלים על פי דרכה של מכללת הרצוג המבקשת ליצור גשר יחיד במינו בין דרכי הלימוד המסורתיות של חז"ל, ופירושיהם של רבותינו הראשונים והאחרונים ובין דרכי הלימוד החדשות שהתפתחו בדורות האחרונים. דרך זו משלבת בין מחויבות אמונית ותורנית ובין שימוש בכלי מחקר ופרשנות מודרניים.

מטרת תכנית הלימודים לתואר M.Ed. המוצעת בזאת, מיועדת להכשיר מורים מובילים ורכזי מקצוע בהוראת התנ"ך ופרשנותו, וכותבי תכניות לימודים בתנ"ך בחינוך הממלכתי דתי. כמה מתוך בוגרי התואר השני בהוראת התנ"ך כבר עושים את דרכם הראשונה בלימודי התואר השלישי בתנ"ך באוניברסיטאות לאחר שלימודיהם במסגרת התכנית הוכרו לשם כך.

הרצאות אורח במסגרת סמינר מחקרי לתלמידי התואר השני בתנ"ך

ראש התוכנית: הרב ד"ר יהושע רייס shukyr@herzog.ac.il