דף הבית

רשימת הסיורים, מדריכיהם ומסלוליהם
הרב ד"ר יואל בן נון

כ"ח בשבט
מלכות יהודה בסוף בית ראשון – תל ערד, תל שבע, תל לכיש.
בריחה למדבר – קומראן, מצדה
כ"ב באלול
ראשית ישראל בארצו – אלון מורה, הר כביר, תצפית על עיבל, נסיעה לבקעת הירדן / ארגמן (אתרים בסביבה)
ד"ר משה רענן

כ"ט בכסלו
עופות מים – מאגרי מים בשפלת יהודה, חולדה, צרעה.
כ"ו בשבט
צמחי מדבר – מצפה יריחו, ראש פשחה, עינות צוקים.
ט' בניסן
בתה וחורש ים תיכוניים – נחל שורק עליון.

הערה: סיורים אלו מיועדים לתלמידי הקורס של ד"ר משה רענן בלבד.
במהלך חודש חשוון יתקיים סיור יומי על חשבון אחד מימי הלימוד.
ד"ר אייל דוידסון

א' בטבת
מלחמות ה"מקבים" וה"מתייוונים" על ציביונה של ירושלים בראשית העת החדשה – רחוב הנביאים וסביבותיו.
י"א בניסן
אל בירת ישראל הקדומה – שומרון, סבסטיה.
י"ב באב
בעקבות מנהגי מקובלים ומסורות מסתוריות – מירון וסביבותיה.

(למיטיבי לכת, סיום ב- 22:00)
כ"ב באלול
עקבות נעלמות של קהילת יהודי ירושלים בתקופה הצלבנית והממלוכית – העיר העתיקה בירושלים.
כ"ד באלול
השכונות הוותיקות הצפוניות של ירושלים – אזור מאה שערים, בית ישראל, גאולה והבוכרים.
דוד נתיב

כ"ט בכסלו
המים בהר – הבור, המעיין, האמה והברכה - רגלית מאלון שבות לגבעת הדגן באפרת.
כ"ח בשבט
בעקבות שופטים, מלכים ונביאים בעמק יזרעאל – מגידו, גדעונה, תל יזרעאל.
כ"ב באלול
בעקבות דוד – הר גילה, עמק האלה, כרמל.
הווית החיים בימי קדם – סוסיא, תל ערד
פרופ' חיים בן דוד

כ"ו בשבט
ערים בגולן – גמלא וסוסיתא, סיור לעומק בשני האתרים. כניסה לגן לאומי גמלא. (יציאה בשעה 8:30, סיום 22:00)
כ"ב באלול
בתי כנסת בגולן – עין נשוט, דיר עזיז, אום אל קנטיר.

(יציאה בשעה 8:30, סיום 22:00)
הרב יצחק לוי

כ"ט בכסלו
ירושלים הרים סביב לה: הכרת העיר, הנחלים, הגבעות, והטופוגרפיה של העיר הקדומה – ארמון הנציב, תצפית אבו טור, חושן בהר הזיתים - הר הצופים – בית העשור מדרום לעיר דוד.
א' בטבת
פינות לא מוכרות באיזור הר ציון, הרחבת ירושלים מערבה – בית הקברות הפרוטסטנטי והקתולי בדרום הר ציון, בית קברות סמבוסקי, סוגית קבר דוד? שרידים קדומים ברובע היהודי וסיכום בדגם בית ראשון.
כ"ו בשבט
סיור יסודי בעיר דוד כולל היכרות החפירות החדשות – המיצג, איזור המבנה הציבורי במרכז המבקרים, שטח G, החפירות החדשות בבית המעין, המצודה ומפעלי המים, איזור קברי מלכי בית דוד, הקצה הדרומי של העיר, ברכות המים והרחובות מימי בית שני, חניון גבעתי.
כ"ח בשבט
קבורה בירושלים בבית ראשון ובבית שני – כתף הינום, גיא בן הנום, מערת אבה, הר הצופים, נחל צופים.
ט' בניסן
יום עיון לגבי עליה להר הבית – ליבון הסוגיה ההלכתית של העליה להר הבית ( שילוח טמאים, קדושת המקום, מורא מקדש, טבילה, קריעה), זיהוי מקום המקדש (מצגת ושקופיות).
י"א בניסן
הר הבית סביב סביב – עליה להר הבית למעוניינים, מנהרות הכותל, שערי הר הבית, חפירות הכותל הדרומי, תצפית מישיבת הכותל.
י"ב באב
ירושלים ערב חורבן הבית השני, הסיבות למרד ותוצאותיו – השערים הצפוניים של הר הבית, ברכות המים מצפון להר הבית, בית הצלם וחיי עולם, הפרבר ההרודיאני והבית השרוף, מגדל דוד.
כ"ב באלול
אספקת מים לירושלים בימי בית שני, אתרים פחות מוכרים בירושלים – יער השועלים, עין אל ביאר, מנהרת דהר בקו, גבעת הדגן, המנהרה בארמון הנציב, שרידים פחות מוכרים של האמה בקרבת העיר העתיקה ובתוכה.
כ"ד באלול
פינות פחות מוכרות בצפון ירושלים הקדומה – מערת צדקיהו, הכיכר הרומית, בית ספר שמידט, בית הפרחים, סנט אטיין, החומה השלישית, קברי הלני המלכה ושמעון הצדיק.
ד"ר יצחק מייטליס

א' בטבת
אתרים מקראיים בשפלה – לכיש, בית גוברין, מרישה.
כ"ח בשבט
אתרים מקראיים בצפון הנגב – תל שבע, תל ערד, מרכז המבקרים בערד, חורבת ענים.
ט' בניסן
סביבות ירושלים בימי הבית הראשון – רמת רחל, חורבת א' ראס, מסלול הליכה מכתף הינום לעיר דוד, עיר דוד, החומה הרחבה.
י"ב באב
אתרים בעמקי הצפון – מגידו, תל יזרעאל, תל בית שאן.
עודד לאוב

כ"ט בכסלו
עיצוב הנוף בסביבה הנחלית - נחל משמר, עין משמר, חזרה במצוק נחל משמר.
(מסלול הליכה למיטיבי לכת, חזרה מאוחרת - סיום 17:30)
(הערה: סיור מוגבל לתלמידי הקורס 'מבוא לגיאוגרפיה פיזית בלבד)
כ"ו בשבט
בתי כנסת קדומים בשפלה ובהר – ח'רבת אום אל-עומדאן, קרית ספר, חורבת עתרי, סוסיא.
(הליכה קצרה)

ט' בניסן
הגיאומורפולוגיה של הר הנגב הצפוני, מכתשים ועוד – הר אבנון, מכתש גדול, נחל ימין, תצפית מכתש קטן, תצפית מעלה עקרבים.
(מסלול הליכה למיטיבי לכת, חזרה מאוחרת-סיום 19:00)
(הערה: סיור מוגבל לתלמידי הקורס 'מבוא לגיאוגרפיה פיזית' בלבד)
כ"ד באלול
חוצה הר מרון: הר פקיעין, נחל כזיב עליון, הר מירון, רשב"י – נסיעה לבקעת בית הכרם, רמה, פקיעין, ירידה בפקיעין, איסוף ברשב"י.
(מסלול הליכה למיטיבי לכת - הליכה הררית ממושכת, יציאה מוקדמת 7:30, חזרה מאוחרת 21:00)
ד"ר חגי משגב

כ"ו בשבט
עולם המקרא – מוזיאון ישראל המחודש, מוזיאון ארצות המקרא, מוזיאון רוקפלר.
ד"ר אייל בן אליהו

כ"ט בכסלו
קיסריה בין יהודים לפאגניים ובין יהודים לנוצרים – קיסריה.
א' בטבת
ירושלים לדורותיה – מוזיאון מגדל דוד והעיר העתיקה של ירושלים במבט היסטורי.
משה חרמץ

כ"ט בכסלו
עולם תת קרקעי קסום בעיר ההלניסטית מרשה – מערות בית גוברין, מרשה.
ט' בניסן
הצנחנים בוכים – גבעת התחמושת, הר הצופים, טיילת ארמון הנציב.
ד"ר יואל אליצור

י"ב באב
הרגמים במערב ירושלים – חידה ארכיאולוגית מתקופת המקרא.
אריה רוטנברג

כ"ד באלול
סובו עציון והקיפוה, גוש עציוןבמקורות – דרך האבות, הביאר, חורבת הילל (בת-עיין), חזיון ומוזיאון כפר עציון, בית זכריה, חוות משואות, תצפית מגבעת עוז.
(סיור חובה לתלמידי שנה א' בחוג ללימודי ארץ ישראל).

מידע נוסף