אגדה למעשה' מבקש להאיר דרך בהבנת האגדה התלמודית ותפקידה, לצד ההלכה, בעיצוב החיים היהודיים. הספר מדובב את הסוגיות התלמודיות לדבר בשפה עכשווית ומוכיח לנו כי האגדה הממלאת את דפי התלמוד מהווה חלק בלתי נפרד מהדיונים ההלכתיים. האגדה משרטטת בדרכה הספרותית והרעיונית את מכלול השיקולים האנושיים, הרגישויות והדקויות הנדרשים להבנה המוסרית העמוקה של ההלכה, שאינם ניתנים לניסוח משפטי. ספר זה מנתח את מרקם היחסים בתוך המשפחה ומעבר לה באמצעות קריאה צמודה של הסוגיות התלמודיות ופורש בפני הקוראים את הלך המחשבה התלמודי - המקפל בתוכו הלכה ואגדה - כבסיס להתמודדותו של האדם כיום עם השאלות הקיומיות העולות ביחסיו עם אלוהיו, עם ילדיו ועם הוריו וכן במערכת החיים הזוגית שבין איש לאשתו.
אוסף מאמרים בענייני חינוך והוראה, המציגים גישה חינוכית פתוחה ומקורית, המתמקדת בחובה לאפשר לתלמיד לבחור את הדרך המתאימה לאישיותו ובצורך להקנות לו כלים לבצע את הבחירה כראוי. הספר שוטח בהרחבה את הבסיס הרעיוני של הגישה ובמקביל מדגים את יישומה המעשי במספר סוגיות חינוכיות.
הספר פורש בפני הקורא את עיקרי הגותו של האדמו"ר רבי יעקב פרידמן מהוסיאטין שפעל בתל אביב בשנות השואה וקום המדינה. הגותו מתייחדת בשילוב בין ישן וחדש, בין מסירות לתורה וחסידות שורשית לבין יחס חיובי למדינה וערנות למתחדש בה. לדעת המחבר ראויה הגות זו לשמש מורת דרך לבניינה של תורת חיים בארץ בימינו.
האם יש ליהדות משנת זכויות אזרח? האם היהדות בכלל מכירה בזכויות או שמא רק בחובות? הילכו תורה ודמוקרטיה יחדיו? מהן נקודות ההשקה והדמיון שבין תפיסת האזרח בתורת ישראל לבין זו של התרבות הדמוקרטית–ליברלית, ומהן נקודות המחלוקת והמתח ביניהן?
ספר זה מבקש לבחון את מקומו של האזרח על פי המורשת היהודית, למן התנ"ך ועד לחכמי זמננו. גישתה של תורת ישראל למקומו של האדם בקהילה, בחברה ובמדינה נבחנת לאור המקורות ולנוכח הנסיבות המגוונות שיהודים חיו בהן לאורך הדורות: השבטים, הממלכות בימי בית ראשון ושני, הקהילות בתפוצות והנהגתן תחת משטרים שונים. מתוך היריעה הנפרשת מן המקורות המגוונים והתקופות השונות נעשה ניסיון לגבש הנחות יסוד כלליות שעל פיהן ניתן להשתית תפיסת זכויות אזרח במדינה המודרנית, ובעיקר במדינת ישראל, בשים לב לאתגרים החדשים שהמדינה היהודית הדמוקרטית והריבונית מציבה לפני מסורת הדורות.
הספר "מדע תורתך" על מסכת כתובות מציע גישה ייחודית לתלמוד. לפי גישה זו משולבים יחד מיטב דרכי העיון והפרשנות המסורתית של ראשונים ואחרונים עם מחקר מדעי וקריאה היסטורית וחברתית. ניתוח הסוגיות המרכזיות במסכת בספר ״מדע תורתך״ מלווה בדיונים יסודיים בענייני אישות ונישואין מן המקרא ועד ספרות השאלות והתשובות של האחרונים. "מדע תורתך" מבסס שיטת לימוד …
שורשיו של השיח המקובל בעולם המודרני על זכויות האדם נטועים עמוק במקרא, בספרות חז”ל, בהלכה ובאגדה היהודית לדורותיה. הערכים ההומניסטיים המודרניים מעוגנים היטב בעולם הערכים של התורה. מצוות רבות ופרטי הלכות והנהגות נגזרות מהם, ולכן הדיאלוג בין התרבות הכללית לבין המקורות היהודיים עשוי להיות פורה ומועיל ביותר. מה שנראה לעתים כעימות בין ערכי היהדות לערכים …
האם יתכן שאדם המאמין בתורה מן השמים ומחויב למצוות, יקבל את הרעיון שחלק מן התורה נכתב אחרי מות משה רבנו? האם יתכן שאדם המאמין בקדושת התורה יקבל את הרעיון שמצוות התורה בפרשת משפטים מגיבות לחוקי חמורבי? האם יתכן שאדם המאמין בקדושת התנ"ך יקבל את הרעיון שספר קהלת הוא חיבור מתקופת בית שני וניכרת בו השפעה …
The essays in this volume address the conundrum of how Jewish believers in the divine character of the Sinaitic revelation confront the essential questions raised by academic biblical studies. The first part is an anthology of rabbinic sources, from the medieval period to the present, treating questions that reflect a critical awareness of the Bible. …
הספר 'מדע תורתך' מציג ל"ב סוגיות מרכזיות במסכת ברכות – הלכה ואגדה, פסיקה ומנהג, הגות ומחשבה. עיון למדני ומבט מחקרי, הקשר היסטורי וניתוח ספרותי מבט רחב ועיון מעמיק בנושאי היסוד של מסכתות התלמוד ההשלמה ההכרחית לכל לומדי הדף היומי, ובשורה לכל לומד גמרא.