ספר "נקודת פתיחה" הוא ספר המכנס עיונים קצרים בפשוטו של מקרא, שפרסם הרב אמנון בזק בשנים תשס"ג-תשס"ה בגליונות העלון השבועי 'שבת בשבתו', במדור 'נקודת פתיחה'. לעיונים אלו שני מאפיינים מרכזיים: עיסוק בפשוטי המקראות תוך ניסיון לחשוף את הפשטות המתחדשים בכל יום; והתמקדות בדברי תורה הנוגעים לפרשה בלבד, בלא התייחסות לאירועים אקטואליים מזדמנים.
"מאז ימי ההשכלה נחלקו לומדי התנ"ך לשתי קבוצות עיקריות: אלו המאמינים בקדושתם של ספרי המקרא ובמקורם האלוהי ואלו המתייחסים אל התנ"ך כאל יצירה ספרותית אנושית. בני הקבוצה הראשונה התעלמו בדרך כלל מטענותיהם של מבקרי המקרא, ואילו בני הקבוצה השנייה חידדו עוד יותר את עמדתם. בדורות האחרונים חל מפנה בחלוקה זו, עת עולם הישיבות הציוני-דתי שב לעסוק בהעמקה בלימודי התנ"ך, ורבנים ואנשי רוח החלו להציג משנה סדורה ביחס לשאלות היסוד של לימוד התנ"ך, תוך כדי התמודדות מעמיקה ורצינית גם עם הגישה הביקורתית. כך החלו להתפתח כלי לימוד חדשים וסינתזות מרתקות בין המתודות המדעיות לבין דרכי הלימוד המסורתיות, והוראת התנ"ך יצאה לדרך חדשה, מרעננת ומבטיחה. שיטות הלימוד החדשות לא נוסחו ברובן באורח סדור, ודומה שהגיעה העת להציגן לקהל הרחב.
עד היום הזה מציג לראשונה את כלל השאלות הנוגעות לסוגיות אלו באופן ברור, כמו גם את התשובות אליהן, וכל זאת מתוך נקודת מוצא המאמינה בקדושתם של ספרי המקרא. הספר עוסק, בין היתר, בשאלת התהוותם של ספרי התנ"ך, בגישה לסתירות הנמצאות בהם, ביחס לממצאים הארכיאולוגיים ולידע שנחשף על עולם המזרח הקדום, בשאלת נוסח המקרא, ביחס שבין פשוטו של מקרא לבין המדרש ועוד. זהו ספר חובה לאוהבי התנ"ך ובמיוחד לאדם המאמין המבקש להתמודד באופן מעמיק וישיר עם שאלות היסוד בלימוד התנ"ך". -- (כריכה אחורית)
התורה שבעל פה מעצבת את עולם ההלכה של עם ישראל לאורך אלפי שנים. לומדי התורה שבעל פה בכל הזמנים עוסקים בעיקר בעיון בתכניה של תורה זו בספרות הענפה מימי חז"ל ועד ימינו. בדרך כלל, עיסוק זה אינו מגיע לדיון מעמיק בשאלות היסוד של התורה שבעל פה: מהו מקורה של התורה שבעל פה? איזה חלק ממנה …
בשיטתו המתודית והדידקטית, מפרש הרב בזק בזה אחר זה את הפסוקים של ספר שמואל א´. בעזרת מקבילות בין סיפורים שונים במקרא, זיהוי מילים מנחות, הבדלי לשון וסגנון ועוד כלים ספרותיים רבים מגלה הרב בזק רבדים עמוקים ומרתקים ומקנה לקורא ארגז כלים בלימוד פשט.
בספר שלפנינו "שמואל ב' - מלכות דוד" נפרסת בפני הקורא דמותו רבת הפנים של דוד המלך, מכונן השושלת המשיחית, על עצמתה ומורכבותה. הרב אמנון בזק מגולל בהרחבה כמה מן הסיפורים הדרמטיים ביותר בתנ"ך על ידי ניתוח וביאור מרענן המאיר את הפסוקים באור חדש. הסיפורים המפורסמים זוכים לעיון מחודש המגלה לקורא מסרים נסתרים ורבדים חדשים המחדדים את עוצמת הסיפורים ואת הרלוונטיות שלהם גם לימינו.
אחת התופעות הספרותיות המעניינות במקרא היא המקבילות הספרותיות בין סיפורים בתנ"ך. במקומות רבים אנו מוצאים שבתיאור אירוע מסוים, המקרא רומז לסיפור קודם במקרא באמצעות מקבילות תוכניות ולשוניות. בספר מקבילות נפגשות מנתח הרב אמנון בזק את ספר שמואל באמצעות שימוש בכלי פרשני זה, וחושף רבדים חדשים ועשירים בהבנת הכתובים. בעשרים ואחד פרקי הספר מוצגות השוואות שונות בין סיפורי ספר שמואל לסיפורים קודמים במקרא. החיבור עוסק בהשוואות אלו מבחינה ספרותית, ומתוך כך מצביע על משמעויות עמוקות העולות מהן. פרק הסיום של הספר דן בשאלה המתודית העקרונית: כיצד מזהים מקבילה ספרותית, ובאיזו דרך ניתן לעמוד על משמעותה.